Nieuws

Bloemen drogen

Hoe droog je bloemen? dit kan op verschillende manieren, wij geven je wat inside tips.

Het kan namelijk erg waardevol zijn om dierbare bloemen voor altijd te bewaren. Denk daarbij aan rouwbloemen, een bruidsboeket of gewoon die ene speciale bloem. Deze wil je zo lang mogelijk bewaren, als herinnering aan een speciaal moment.

Dat kan! en wij helpen je.

Bloemen zullen na ongeveer 1 week minder mooi worden, wil je de bloemen bewaren? Zet het droogproces dan zo snel mogelijk in. En lees je van tevoren goed in want vooral met waardevolle bloemen (rouw en trouwbloemen) kan je het maar 1 keer doen.

1. Bloemen persen

De makkelijkste manier om bloemen plat te laten drogen. Je kunt hiervoor een bloemenpers gebruiken of als je dit niet hebt een boek. Leg de bloemen tussen vellen absorberend papier, zoals vloeipapier of keukenpapier, en leg ze in het midden van een zwaar boek. Let wel op bij keukenpapier, dit zal altijd een afdruk op je bloem afgeven. Laat de bloemen 2 tot 3 weken onder druk staan totdat ze volledig zijn gedroogd en haal ze hierna uit het boek. 

Je kunt de bloemen vervolgens in een leuk lijstje of frame plaatsen. Ook word deze manier vaak gebruikt om van bloemen sieraden te maken. Het is een leuke manier van bloemen drogen echter zijn de bloemen op deze manier niet beschermd en zal er altijd verkleuring optreden.

2. Bloemen aan de lucht laten drogen

Een van populairste manieren om bloemen te drogen is door ze ondersteboven op te hangen. Maar kleine bosjes van de bloemen of hang ze afzonderlijk op aan een knijper of touwtje.

Om te voorkomen dat de bloemen gaan schimmelen kun je ze het beste in een donkere warme kamer hangen waar het vochtgehalte niet te hoog is. Binnen enkele weken zijn de bloemen gedroogd, je kunt dit testen door in de steel te knijpen. Is deze niet meer buigzaam dan zijn de bloemen droog. Je kunt eventueel na afloop wat haarlak op de bloem spuiten ter versteviging.

Let wel op, bloemen kunnen op deze manier tijdens het drogen hun kleur verliezen of vervormd raken. 

Welke bloemen kun je het beste aan de lucht laten drogen?

  • Rozen
  • Lavendel
  • Gipskruid
  • Hortensia
  • Kruiden.

3. bloemen laten prepareren

Wil je de vorm en de kleur van de bloem zoveel mogelijk behouden? Dan is professioneel laten drogen de beste optie. Florever Memories kan de bloemen behouden in de staat waarin we ze ontvangen. Bij ontvangst gaan we de bloemen eerst sorteren, iedere bloem word specifiek en met zorg behandeld. 

Op de bloem word een droogmiddel aangebracht wat ervoor zorgt dat het vocht uit de bloem onttrokken word en de kleur en vorm behouden word. Het is erg belangrijk dat dit droogmiddel tussen ieder blaadje, kiertje en gaatje word aangebracht. 

Als het droogmiddel is aangebracht worden de bloemen voor een aantal weken in een luchtdichte ruimte bewaard, tijdens dit proces word langzaam al het vocht uit de bloemen onttrokken.

Na een aantal weken worden de bloemen uit het droogproces gehaald. Ze komen uit de luchtdichte ruimte en het droogmiddel mag verwijderd worden. Er word gekeken of de bloemen volledig droog zijn, de droogtijd is niet voor iedere bloem gelijk, sommige bloemen moeten nog net even wat langer het droogproces in. 

Zijn de bloemen volledig droog? Dan adviseren wij een nabewerking. Want gedroogde bloemen zullen in de loop van de tijd weer vocht uit de lucht opnemen. Door je bloemen in epoxyhars te laten gieten blijven de bloemen goed beschermd en zo kunt u ze voor altijd bewaren.

Neem indien gewenst contact met ons op voor meer informatie of kom langs. We zijn gevestigd in Oosterhout, Noord-Brabant.